Süslü İrmik Tatlısı: Malzemeler
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı süt (kreması için)
- 1 paket krem şanti (kreması için)
- Hindistan cevizi, ceviz veya fındık (üzeri için)
Yapılışı
- Geniş bir tencereye tereyağını alıp eritin. İrmiği ekleyip kavurmaya başlayın. İrmik hafifçe kokusu çıkana ve renk değiştirene kadar orta ateşte karıştırarak kavurun.
- İrmik kavrulduktan sonra, yavaş yavaş sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin. Sütün tamamını ekledikten sonra, toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin.
- Tatlı kıvam alıp göz göz olana kadar pişirin. Kıvamı koyulaştığında vanilini ekleyip birkaç dakika daha karıştırarak pişirin. Ardından ocaktan alın.
- Tatlıyı ılımaya bırakırken, krem şantiyi bir çay bardağı soğuk sütle çırparak katı bir kıvam alana kadar hazırlayın.
- Ilımış irmik tatlısını bir servis kabına dökün ve üzerini düzeltin. Soğuduktan sonra, hazırladığınız krem şantiyi tatlının üzerine yayın.
- Son olarak, Hindistan cevizi, dövülmüş ceviz veya fındık serperek süsleyin. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
Püf Noktaları
- İrmiği iyice kavurmak, tatlıya hoş bir aroma katacaktır, ancak yakmamaya dikkat edin.
- Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırmak, topaklanmayı önler ve pürüzsüz bir kıvam sağlar.
- Tatlıyı buzdolabında iyice soğutmak, dilimlemesini kolaylaştırır ve lezzetini artırır.
Servis Önerisi
- Süslü irmik tatlısını, üzerine tarçın serperek veya mevsim meyveleriyle süsleyerek de servis edebilirsiniz. Soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
|