Meyve soslu sütlü irmik tatlısı nasıl yapılır?

Kremalı irmik tatlısını renkli meyve sosuyla buluşturan bu tarif, hem göze hem damağa hitap eden ferahlatıcı bir tatlı alternatifi sunuyor. Basit malzemelerle hazırlanan bu nefis tatlı, özellikle yaz aylarında misafirlerinize sunabileceğiniz pratik ve lezzetli bir seçenek olacak.

22 Kasım 2025

Meyve Soslu Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi


Malzemeler (6-8 kişilik):

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt (kıvam için)

Meyve Sosu İçin:


  • 2 su bardağı mevsim meyvesi (çilek, şeftali, kayısı veya karışık meyve)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nişasta (isteğe bağlı, koyulaştırmak için)

Yapılışı:


1. İrmik Tatlısının Hazırlanışı:

  • Geniş bir tencereye irmiği alın ve orta ateşte, rengi hafif dönüp kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavurun
  • İrmik kavrulduktan sonra, yavaş yavaş sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin
  • Toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin
  • Tatlı kıvam alıp göz göz olana kadar (yaklaşık 10-12 dakika) pişirin
  • Son olarak tereyağı ve vanilyayı ekleyip 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın
  • Hazırladığınız irmik tatlısını ıslattığınız bir kepçe yardımıyla kaselere paylaştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın

2. Meyve Sosunun Hazırlanışı:

  • Meyveleri iyice yıkayıp, çekirdeklerini çıkararak küp küp doğrayın
  • Küçük bir tencereye doğranmış meyveleri, şekeri, suyu ve limon suyunu ekleyin
  • Orta ateşte meyveler yumuşayıncaya kadar (8-10 dakika) pişirin
  • Eğer sosunuzun daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız, bir çay bardağı suyla nişastayı açıp sosun içine yavaşça ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin
  • Sosu ocaktan alıp soğumaya bırakın

3. Servis:

  • Soğuyan irmik tatlılarının üzerine hazırladığınız meyve sosundan gezdirin
  • İsteğe bağlı olarak üzerini nane yaprağı veya file antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz
  • Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın

Püf Noktaları:

  • İrmiği iyice kavurmak tatlıya daha lezzetli bir kıvam verir
  • Sütü yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırmak topaklanmayı önler
  • Meyve seçiminde mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz
  • Tatlıyı buzdolabında en az 2 saat dinlendirerek servis yaparsanız daha lezzetli olur

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;