Meyve Soslu Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler (6-8 kişilik):
- 1 su bardağı irmik
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı süt (kıvam için)
Meyve Sosu İçin:
- 2 su bardağı mevsim meyvesi (çilek, şeftali, kayısı veya karışık meyve)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı nişasta (isteğe bağlı, koyulaştırmak için)
Yapılışı:
1. İrmik Tatlısının Hazırlanışı:
- Geniş bir tencereye irmiği alın ve orta ateşte, rengi hafif dönüp kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavurun
- İrmik kavrulduktan sonra, yavaş yavaş sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin
- Toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin
- Tatlı kıvam alıp göz göz olana kadar (yaklaşık 10-12 dakika) pişirin
- Son olarak tereyağı ve vanilyayı ekleyip 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın
- Hazırladığınız irmik tatlısını ıslattığınız bir kepçe yardımıyla kaselere paylaştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın
2. Meyve Sosunun Hazırlanışı:
- Meyveleri iyice yıkayıp, çekirdeklerini çıkararak küp küp doğrayın
- Küçük bir tencereye doğranmış meyveleri, şekeri, suyu ve limon suyunu ekleyin
- Orta ateşte meyveler yumuşayıncaya kadar (8-10 dakika) pişirin
- Eğer sosunuzun daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız, bir çay bardağı suyla nişastayı açıp sosun içine yavaşça ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin
- Sosu ocaktan alıp soğumaya bırakın
3. Servis:
- Soğuyan irmik tatlılarının üzerine hazırladığınız meyve sosundan gezdirin
- İsteğe bağlı olarak üzerini nane yaprağı veya file antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz
- Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak tatlıya daha lezzetli bir kıvam verir
- Sütü yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırmak topaklanmayı önler
- Meyve seçiminde mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz
- Tatlıyı buzdolabında en az 2 saat dinlendirerek servis yaparsanız daha lezzetli olur
|