Lokanta Usulü İrmik Helvası Tarifi
Lokantalarda yediğimiz o nefis, kıvamlı ve mis kokulu irmik helvasını evde yapmak sandığınızdan daha kolay! İşte, püf noktalarıyla birlikte adım adım lokanta usulü irmik helvası tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tereyağı
- 1 paket vanilya
- İsteğe bağlı: 1 avuç dövülmüş fındık veya ceviz
Hazırlanışı:
- İlk olarak, bir tencerede süt, su ve şekeri karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve şerbeti sıcak tutun.
- Başka bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını alıp eritin. Yağ ısınınca irmiği ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik, rengi dönüp hafifçe kokusu çıkana kadar yaklaşık 15-20 dakika kavurma işlemine devam edin.
- İrmik iyice kavrulduktan sonra, sıcak şerbeti dikkatlice ve yavaş yavaş irmiğin üzerine ekleyin. Bu aşamada sıçrama olabilir, dikkatli olun.
- Şerbeti ekledikten sonra hızlıca karıştırın ve ocağın altını kısık ateşe getirip tencerenin kapağını kapatın. 10-15 dakika kadar irmiğin şerbeti çekmesini bekleyin.
- Süre sonunda kapağı açıp vanilyayı ekleyin ve bir kaşık yardımıyla helvayı iyice karıştırıp topaklanmasını önleyin. İsterseniz bu aşamada dövülmüş fındık veya ceviz de ekleyebilirsiniz.
- Helvayı ocaktan alın ve bir süre dinlendirdikten sonra servis edin. Sıcak veya ılık olarak tüketebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak, helvanın lezzetini artırır ve topaklanmasını önler.
- Şerbeti eklerken yavaş ve dikkatli olmak, sıçramaları engeller.
- Dinlendirme süresi, helvanın kıvamının oturması için önemlidir.
Afiyet olsun! Bu tarifle, lokantaları aratmayan bir irmik helvası hazırlayabilirsiniz. |