Hatay irmik tatlısı nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?

Hatay'ın geleneksel lezzetlerinden irmik tatlısı, yoğun aroması ve tam kıvamında şerbetiyle sofraları şenlendiriyor. Ceviz veya antep fıstığı ile taçlanan bu hafif tatlı, misafirlerinize sunabileceğiniz pratik bir seçenek olarak öne çıkıyor.

21 Kasım 2025

Hatay İrmik Tatlısı Tarifi


Hatay İrmik Tatlısı Nedir?

Hatay mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan irmik tatlısı, yoğun irmik aroması ve şerbet dengesiyle öne çıkar. Genellikle ceviz veya fıstık içiyle süslenen bu tatlı, yumuşak dokusu ve hafifliğiyle bilinir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz nefis bir Hatay irmik tatlısı tarifi:

Malzemeler (6-8 Kişilik):


  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  • Üzeri için: ceviz veya antep fıstığı

Şerbeti İçin:


  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

  • Öncelikle şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri bir tencereye alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Tatlı için; geniş bir tavada irmiği rengi dönünceye kadar kavurun. İrmik altın rengini alana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavurma işlemini sürdürün.
  • Ayrı bir kapta süt, su, sıvı yağ, toz şeker, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın.
  • Kavrulan irmiğin üzerine bu karışımı yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
  • Karışım koyulaşıp tavadan ayrılana kadar pişirmeye devam edin.
  • Pişen karışımı yağlanmış bir tepsiye veya borcama dökün, üzerini düzeltin.
  • Ilımış olan şerbeti, tatlı sıcakken üzerine dökün. Şerbeti yavaş yavaş dökerek tatlının her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlayın.
  • Tatlıyı oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Şerbetini çekip soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Servis etmeden önce üzerini ceviz veya antep fıstığı ile süsleyin. Dilimleyerek soğuk bir şekilde servis yapın.

Püf Noktaları:

  • İrmiği iyice kavurmak, tatlının kıvamı ve lezzeti için çok önemlidir.
  • Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması şerbetin iyice çekilmesini sağlar.
  • Tarçın eklemek isterseniz, şerbete ilave edebilirsiniz.
  • Tatlıyı buzdolabında dinlendirerek daha lezzetli bir kıvam elde edersiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;