Baklavalık yufkayla irmikli tatlı nasıl yapılır?

Baklavalık yufka ile hazırlanan pratik bir irmik tatlısı, hem görünümü hem de lezzetiyle sofraları şenlendiriyor. Kavrulan irmiğin sütle buluşmasıyla hazırlanan nefis iç harcın, kat kat yufkalar arasında pişmesiyle ortaya çıkan bu tatlı, tarçın serpiştirilerek servis ediliyor. İsteğe bağlı şerbet seçeneği ve ceviz/fındık katkısıyla zenginleştirilebilen tarif, deneyen herkesin beğenisini kazanacak nitelikte.

21 Kasım 2025

Baklavalık Yufkayla İrmikli Tatlı Tarifi


Malzemeler:

  • 1 paket baklavalık yufka (yaklaşık 20-25 yaprak)
  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek yağı)
  • 200 gram tereyağı (eritilmiş)
  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı süt (yufkaları ıslatmak için)
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay kaşığı tarçın (üzeri için)
  • Dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

Yapılışı:


1. İrmikli Harç Hazırlığı:


  • Geniş bir tencereye irmiği alın ve orta ateşte, rengi hafif dönüp kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavurun.
  • Üzerine sütü ve toz şekeri ekleyip sürekli karıştırarak koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Ocaktan almadan hemen önce vanilini ekleyip karıştırın, ardından soğumaya bırakın.

2. Yufkaların Yerleştirilmesi:

  • Orta boy bir fırın tepsisinin tabanını sıvı yağla hafifçe yağlayın.
  • Baklavalık yufkaların yarısını, aralarını yağlayarak (eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile) tepsiye serin. Yufkaları keserek veya bütün halinde kullanabilirsiniz.
  • Soğuyan irmikli muhallebiyi, yufkaların üzerine düzgünce yayın. İsterseniz üzerine dövülmüş ceviz veya fındık serpebilirsiniz.
  • Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını yağlayarak üzerine yerleştirin.

3. Pişirme Öncesi Hazırlık:

  • En üstteki yufkayı da yağladıktan sonra, tatlıyı baklava dilimleri şeklinde kesin.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

4. Şerbet Hazırlığı (İsteğe Bağlı):

  • Bu tatlı genellikle şerbetsiz yapılır, ancak daha tatlı seviyorsanız 2 su bardağı su ve 1,5 su bardağı şekeri kaynatıp soğutarak pişen tatlının üzerine dökebilirsiniz.

5. Servis:

  • Fırından çıkan tatlıyı oda sıcaklığında soğutun.
  • Üzerine tarçın serperek servis yapın. Afiyet olsun!

İpuçları:

  • Yufkaları çok kuru bulursanız, sütle hafifçe nemlendirerek kırılmalarını önleyebilirsiniz.
  • İrmiği iyice kavurmak, tatlının topaklanmasını engeller ve lezzetini artırır.
  • Tatlıyı buzdolabında saklayın, soğuk veya oda sıcaklığında tüketebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;