Tel Kadayıflı İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 250 gram tel kadayıf
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 125 gram tereyağı (veya margarin)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 avuç dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Öncelikle, tel kadayıfları elinizle ufalayarak küçük parçalara ayırın.
- Bir tavada tereyağını eritin, üzerine sıvı yağı ekleyin.
- Ufalanmış tel kadayıfları tavaya ekleyip, sürekli karıştırarak altın rengi alana kadar kavurun. Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürebilir. Kavurduktan sonra bir kenara alın.
- Aynı tavada (gerekirse biraz daha yağ ekleyin) irmiği ekleyip, kokusu çıkana ve hafif renk değiştirene kadar kavurun.
- Başka bir tencerede su, süt ve toz şekeri kaynatın. Şeker eriyip, şerbet kıvamına gelince ocaktan alın.
- Sıcak şerbeti, kavrulmuş irmiğin üzerine yavaş yavaş dökün, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
- İrmik şerbeti çekip, kıvam alana kadar pişirin, ardından vanilyayı ekleyip karıştırın.
- Pişen irmik helvasını, kavrulmuş tel kadayıfların üzerine dökün ve iyice karıştırın.
- İsteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz veya fındık ekleyip, birkaç dakika daha pişirin.
- Ocaktan alıp, ılımaya bırakın. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Tel kadayıfları iyice kavurarak çıtır bir doku elde edin, yanmamasına dikkat edin.
- Şerbeti irmiğe eklerken yavaş ve karıştırarak dökün, topaklanmayı önlemek için.
- İsteğe göre tarçın veya hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Bu helvayı ılık veya soğuk olarak tüketebilirsiniz, üzerine dondurma ekleyerek farklı bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.
|