Sütlü Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı vişne (taze, dondurulmuş veya konserve)
- 1 çay bardağı su (vişne için)
- 1 yemek kaşığı nişasta (vişne sosu için)
- 1/2 su bardağı toz şeker (vişne sosu için)
Yapılışı:
1. İrmikli Tatlı Hazırlığı:
- Geniş bir tencereye irmiği alın ve orta ateşte, kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavurun.
- Üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
- Toz şekeri ilave edip, karıştırmaya devam ederek kıvam alana kadar pişirin (yaklaşık 10-15 dakika).
- Kıvam aldığında tereyağı ve vanilyayı ekleyip, birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.
- Hazır olan irmik tatlısını, ısıya dayanıklı bir fırın kabına veya servis kaselerine eşit şekilde paylaştırın ve üzerini düzeltin.
2. Vişne Sosu Hazırlığı:
- Bir küçük tencereye vişneleri, suyu, toz şekeri ve nişastayı ekleyin.
- Orta ateşte, vişneler yumuşayıp sos kıvam alana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 5-7 dakika).
- Sosunuz hazır olduğunda, biraz soğuması için kenara alın.
3. Birleştirme ve Soğutma:
- Soğuyan vişne sosunu, irmik tatlısının üzerine gezdirerek dökün.
- Tatlıyı oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
4. Servis:
- Soğuyup kıvamını alan tatlıyı, dilerseniz ceviz veya fındık ile süsleyerek servis yapın.
İpuçları:
- İrmiği iyice kavurursanız, tatlı daha lezzetli olur.
- Vişnelerin ekşiliğini seviyorsanız, şeker miktarını azaltabilirsiniz.
- Tatlıyı gece boyu buzdolabında bekletirseniz, kıvamı daha iyi olacaktır.
|