Sütlü İrmikli Kabak Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 2 orta boy kabak (yaklaşık 500-600 gram)
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
- 1 avuç dövülmüş ceviz veya fındık (üzeri için)
Hazırlanışı:
- Kabakları soyup rendeleyin ve suyunu sıkarak fazla suyunu atın.
- Geniş bir tencereye sıvı yağı alıp, rendelenmiş kabakları ekleyin ve orta ateşte 5-6 dakika kavurun.
- İrmiği ekleyip, irmikler hafifçe kavrulana kadar 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin.
- Süt ve şekeri ilave edip, karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Tatlı kıvam alıp, tencerenin dibi tutmaya başlayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).
- Altını kapatın, vanilya ve isteğe bağlı tarçını ekleyip iyice karıştırın.
- Servis kaselerine alıp, üzerini dövülmüş ceviz veya fındık ile süsleyin.
- Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Kabakların suyunu iyice sıkmak, tatlı kıvamının daha iyi olmasını sağlar.
- İrmiği iyice kavurmak, tatlıya hoş bir lezzet katar.
- Pişirme sırasında sürekli karıştırmak, tencerenin dibinin tutmasını önler.
- Soğudukça kıvamı koyulaşacağı için, tencereden biraz daha akışkan almanız önerilir.
Servis Önerisi:
- Üzerine dondurma veya kaymak ekleyerek daha zengin bir tat elde edebilirsiniz.
- Tarçın serperek servis yapmak, tatlıya geleneksel bir dokunuş katar.
|