Sütlü irmik tatlısı muhallebili nasıl yapılır?

Lezzetli bir sütlü tatlı arayanlar için pratik ve iki farklı sunum seçeneğiyle hazırlanan muhallebili irmik tatlısı, hem göze hem damağa hitap ediyor. İster krem şanti ister ev yapımı muhallebi ile tamamlayabileceğiniz bu nefis tatlı, misafirlerinize sunmak için ideal bir seçenek.

22 Kasım 2025

Sütlü İrmik Tatlısı (Muhallebili) Tarifi


Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket krem şanti (veya 1 su bardağı süt ile hazırlanacak muhallebi için: 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı şeker)
  • İsteğe bağlı: tarçın, hindistan cevizi veya ceviz içi

Yapılışı:


1. İrmikli Kısmı Hazırlama:


  • Geniş bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
  • İrmiği ekleyip, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar (yaklaşık 5-7 dakika) kavurma işlemine devam edin.
  • Kavrulan irmiğe sütü yavaş yavaş ekleyin, topaklanmaması için sürekli karıştırın.
  • Şekeri ilave edip, karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Tatlı kıvam alıp, göz göz olana kadar (yaklaşık 10-15 dakika) pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
  • Son olarak vanilini ekleyip, 1-2 dakika daha karıştırarak ocaktan alın.

2. Muhallebili Kısmı Hazırlama (Krem Şanti veya Ev Yapımı Seçenek):

  • Krem Şanti ile: Krem şantiyi paket üzerindeki talimatlara göre çırpın ve buzdolabında bekletin.
  • Ev Yapımı Muhallebi ile: Küçük bir tencereye un, nişasta, süt ve şekeri alın. Topak kalmayana kadar çırpın. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin (yaklaşık 5-7 dakika). Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

3. Birleştirme ve Servis:

  • İrmikli tatlıyı ılıklaşana kadar bekletin (sıcakken muhallebi eklemeyin, eriyebilir).
  • İrmikli karışımın üzerine hazırladığınız krem şantiyi veya soğumuş muhallebiyi ekleyin, spatula ile yavaşça karıştırarak homojen hale getirin.
  • Tatlıyı servis kaselerine veya bir tepsiye dökün, üzerini düzeltin.
  • Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
  • Servis yapmadan önce üzerine tarçın, hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz serperek süsleyin.

İpuçları:

  • İrmiği iyice kavurmak, tatlının topaklanmamasını ve lezzetli olmasını sağlar.
  • Muhallebi eklerken, irmikli karışımın sıcak olmamasına dikkat edin; aksi halde muhallebi sulanabilir.
  • Dinlendirme süresi, tatlının kıvamının oturması için önemlidir, en az 2 saat buzdolabında bekletin.
  • İsteğe bağlı olarak, tatlıyı fırın tepsisine yayıp üzerini kızartarak "fırın sütlaç" benzeri bir dokuda servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;