Sütlü Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt
- 100 gram bitter çikolata (rendelenmiş veya küçük parçalar halinde)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
- İsteğe bağlı: ceviz, fındık veya hindistan cevizi (üzeri için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
- İrmiği ekleyip, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe kokusu çıkana ve renk değiştirene kadar (yaklaşık 5-7 dakika) kavurma işlemine devam edin.
- Kavrulan irmiğe toz şekeri ekleyip, 1-2 dakika daha karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
- Yavaş yavaş sütü ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin. Sütü tamamen ekledikten sonra, karışım kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
- Kaynamaya başlayan karışımı kısık ateşe alın ve 10-15 dakika kadar, kıvam alana kadar pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
- Pişen irmikli karışıma rendelenmiş çikolatayı ve vanilyayı ekleyin, iyice karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın.
- Hazır olan tatlıyı, ısıya dayanıklı bir borcama veya servis kaselerine paylaştırın.
- Üzerini düzleştirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Daha sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
- Servis yapmadan önce, dilerseniz ceviz, fındık veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak, tatlıya hoş bir aroma katacaktır.
- Sütü yavaş yavaş ekleyerek topaklanmayı önleyebilirsiniz.
- Çikolata yerine kakao da kullanabilirsiniz, ancak çikolata daha yoğun bir tat verir.
- Tatlıyı buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapmak, kıvamının oturmasını sağlar.
|