Süslü irmik tatlısı çilek sosu ile nasıl yapılır?

Kremalı dokusu ve meyveli lezzetiyle irmik tatlısı, çilek sosuyla buluşarak klasik bir tatlıyı şık bir sunuma dönüştürüyor. Hem göze hem damağa hitap eden bu nefis tarif, özel günlerde veya günlük tatlı ihtiyacınız için pratik bir seçenek sunuyor.

22 Kasım 2025

Süslü İrmik Tatlısı (Çilek Soslu) Tarifi


Malzemeler (6-8 kişilik):

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt (kıvam için)

Çilek Sosu İçin:


  • 2 su bardağı taze veya dondurulmuş çilek
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı nişasta (2 yemek kaşığı suyla eritilmiş)

Süsleme İçin:


  • File antep fıstığı
  • Taze nane yaprakları
  • Dilimlenmiş çilek

Yapılışı:

1. İrmik Tatlısının Hazırlanışı:

  • Geniş bir tencereye irmiği alın ve orta ateşte, rengi hafif dönüp kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavurun.
  • Üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
  • Şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin. Kıvamı koyulaşana kadar (yaklaşık 10-12 dakika) pişirin.
  • Altını kapatmadan önce tereyağı ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
  • Hazırladığınız irmik tatlısını ıslattığınız bir kepçeyle servis kaselerine veya bir borcama dökün. Üzerini bir spatulayla düzeltin.
  • Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında en az 2 saat bekletin.

2. Çilek Sosunun Hazırlanışı:

  • Orta boy bir sos tenceresine çilekleri ve şekeri alın. Orta ateşte çilekler yumuşayıp suyunu salana kadar (5-7 dakika) pişirin.
  • Limon suyunu ekleyin. Erittiğiniz nişastayı yavaşça sos karışımına ekleyin, sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.
  • Sos kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakın. İsterseniz blenderdan geçirip pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.

3. Servis:

  • Soğuyan irmik tatlılarının üzerine çilek sosunu gezdirin.
  • File antep fıstığı, taze nane yaprakları ve dilimlenmiş çileklerle süsleyin.
  • Soğuk olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • İrmiği iyice kavurursanız tatlı daha lezzetli olur.
  • Sosun kıvamını ayarlamak için nişasta miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
  • Tatlıyı buzdolabında 1 gün bekletirseniz kıvamı daha iyi olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;