Sıvı Yağ ile Unlu İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek yağı)
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon suyu (şerbet için)
- İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı tarçın veya dövülmüş ceviz/fındık
Yapılışı:
- İlk olarak, şerbeti hazırlayın. Bir tencereye su ve şekeri alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 5-6 dakika daha kaynatarak kıvam almasını sağlayın. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Geniş bir tavada sıvı yağı ısıtın. Unu ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Un, hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 10-12 dakika).
- Un kavrulduktan sonra aynı tavaya irmiği ekleyin. İrmiği de unla birlikte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin. İrmik, altın sarısı rengini alıp hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun (yaklaşık 10-15 dakika).
- İrmik ve un iyice kavrulduktan sonra, ocak ısısını kısın ve soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Şerbeti eklerken dikkatli olun, sıçrama olabilir. Hızlıca karıştırarak topaklanmayı önleyin.
- Helva, şerbeti çekip kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 5-10 dakika sonra ocaktan alın.
- İsteğe bağlı olarak tarçın veya dövülmüş ceviz/fındık ekleyip karıştırabilirsiniz.
- Helvayı, tavada veya servis kaselerine alarak 15-20 dakika dinlendirin. Bu süreçte helva kıvamını daha iyi alacaktır.
- Ilık veya soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Un ve irmiği iyice kavurmak, helvanın lezzetini artırır; ancak yakmamaya dikkat edin.
- Şerbetin soğuk, helva karışımının sıcak olması, helvanın kıvamı için önemlidir.
- Karıştırma işlemini sürekli yaparak topaklanmayı önleyebilirsiniz.
|