Şerbetli İrmik Tatlısı (Haşhaşlı) Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı haşhaş
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet yumurta
Şerbet İçin:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
- Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bir tencereye su ve şekeri alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 5-10 dakika daha kaynatarak kıvam almasını sağlayın. Soğumaya bırakın.
- Tatlı için, geniş bir kasede irmik, toz şeker, süt, su, sıvı yağ, haşhaş, vanilin, kabartma tozu ve yumurtayı iyice karıştırın.
- Yağlanmış bir fırın kabına (veya borcama) karışımı dökün.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin.
- Tatlı fırından çıkar çıkmaz, soğuk şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar dinlendirin.
- Oda sıcaklığında servis yapın. Dilerseniz üzerini ceviz, fındık veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Notlar:
- Haşhaş, tatlıya hoş bir aroma ve çıtırlık katacaktır. İsteğe bağlı olarak miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması, şerbetin daha iyi emilmesini sağlar.
- Pişirme süresi fırına göre değişebilir, bu yüzden kontrol ederek pişirin.
|