Şerbetli irmik revani tatlısı nasıl yapılır?

Geleneksel tatlılar arasında özel bir yeri olan irmik revani, şerbetinin lezzeti ve yumuşak dokusuyla sofraları süslüyor. Pratik malzemelerle hazırlanan bu tatlı, özel günlerde veya çay saatlerinde sevenlerine unutulmaz bir lezzet deneyimi vaat ediyor.

22 Kasım 2025

Şerbetli İrmik Revani Tatlısı Tarifi


Malzemeler (Keki için):

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

Malzemeler (Şerbeti için):


  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı:


1. Şerbetin Hazırlanması:

  • Orta boy bir tencereye su ve şekeri alın.
  • Şeker eriyene kadar karıştırın, ardından kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatın, sonrasında limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
  • Şerbeti soğumaya bırakın. Revani tatlısında şerbetin soğuk, kekin sıcak olması önemlidir.

2. Kekin Hazırlanması:

  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Geniş bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpın, karışımın rengi açılana ve köpük köpük olana kadar devam edin.
  • Yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karıştırın.
  • İrmik, un, kabartma tozu ve vanilini ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar spatula ile karıştırın. Çok fazla çırpmamaya özen gösterin.
  • Yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine (genellikle borcam veya benzeri dikdörtgen bir kap kullanılır) karışımı dökün ve üzerini düzeltin.

3. Pişirme ve Şerbetleme:

  • Hazırladığınız karışımı önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin.
  • Kek sıcakken, soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti yavaş yavaş ve eşit şekilde dökmeye özen gösterin.
  • Tatlının şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat dinlendirin. Bu süre ne kadar uzun olursa, tatlı o kadar lezzetli olur.

4. Servis Önerisi:

  • Dinlenmiş revaniyi dilimleyip servis tabağına alın.
  • Üzerine isteğe bağlı olarak hindistan cevizi serpebilir veya dondurma ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Şerbeti soğuk, keki sıcak şerbetlerseniz tatlı daha iyi kıvam alır.
  • İrmiğin taze olması tatlıya daha iyi bir doku kazandırır.
  • Keki çok uzun süre pişirmemeye dikkat edin, aksi halde kuruyabilir.

Afiyet olsun! Bu tarifle, geleneksel şerbetli irmik revani tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;