Portakallı irmik tatlısı revani nasıl yapılır?

Portakalın ferahlatıcı aromasıyla irmiğin enfes dokusunu buluşturan bu revani tarifi, hem göz dolduran hem de pratik bir tatlı alternatifi sunuyor. Taze sıkılmış portakal suyunun lezzet katmasıyla hazırlanan yumuşacık kek, soğuk şerbetle buluştuğunda adeta eriyen bir kıvam alıyor.

21 Kasım 2025

Portakallı İrmik Tatlısı (Revani) Tarifi


Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış tercih edilir)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu (isteğe bağlı, aroma için)

Şerbeti İçin:


  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu

Yapılışı:


1. Şerbet Hazırlama:

  • Şerbet, tatlı pişmeden önce hazırlanmalı ve soğumaya bırakılmalıdır. Bunun için bir tencereye su ve şekeri alın.
  • Karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin.
  • Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

2. Hamur Hazırlama:

  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri alıp, şeker eriyip köpük köpük olana kadar çırpın.
  • Portakal suyu, sıvı yağ, rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip karıştırın.
  • Un, irmik, kabartma tozu ve vanilini eleyerek ekleyin ve spatula ile yavaşça karıştırın. Hamur pürüzsüz bir kıvam almalıdır.

3. Pişirme:

  • Yağlanmış bir fırın tepsisine (genellikle 25x35 cm boyutlarında) hamuru dökün ve üzerini düzeltin.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin.

4. Şerbetleme:

  • Tatlıyı fırından çıkarır çıkarmaz, soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Şerbeti yavaş yavaş dökerek tatlının her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlayın.
  • Tatlıyı oda sıcaklığında soğumaya bırakın, şerbeti tamamen çekene kadar bekleyin.

5. Servis:

  • Soğuyan tatlıyı dilimleyip, üzerine hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz serperek servis yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kaymak veya dondurma ile de sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması, şerbetin tatlıya iyice işlemesi için önemlidir.
  • Portakal suyunu taze sıkmak, tatlıya daha yoğun bir aroma verir.
  • Fırın sıcaklığı fırınlara göre değişebilir, pişme süresini kontrol ederek ayarlayın.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;