Oktay Usta'nın Revani İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler (6-8 Kişilik):
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Öncelikle şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri bir tencereye alarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
- Bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpın.
- Yoğurt, sıvı yağ, irmik, un, kabartma tozu ve vanilini ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar spatula ile karıştırın.
- Yağlanmış bir fırın tepsisine (veya borcama) karışımı dökün ve spatula ile düzeltin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol edin.
- Tatlı piştikten sonra fırından çıkarın ve 5 dakika kadar dinlendirin. Ardından soğuk şerbeti üzerine gezdirerek dökün.
- Şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında bekletin. Dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması revaninin kıvamı için önemlidir.
- İrmiğin kalitesi tatlıya lezzet katar, kaliteli irmik kullanmaya özen gösterin.
- Fırın sıcaklığı fırınlara göre değişebilir, kontrollü pişirin.
|