Midye tatlısı irmikli nasıl yapılır, tarifi nedir?

Şekliyle midyeyi andıran bu nefis irmik tatlısı, Akdeniz ve Ege'nin sevilen lezzetlerinden biri. Pratik malzemelerle hazırlanan bu hafif tatlı, hindistan cevizli dış kaplaması ve pürüzsüz kıvamıyla hem göze hem damağa hitap ediyor.

22 Kasım 2025

Midye Tatlısı (İrmikli) Tarifi


Midye Tatlısı Nedir?

Midye tatlısı, şekli midyeye benzediği için bu adı alan, irmik ve sütle hazırlanan hafif bir tatlıdır. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde popüler olan bu tatlı, pratik yapımı ve lezzetiyle sevilen bir alternatiftir. İrmiğin kıvamı ve vanilya aromasıyla tatlı sevenlerin beğenisini kazanır.

Malzemeler (6-8 Kişilik)


  • 1 su bardağı irmik
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin veya 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi (üzeri için)
  • İsteğe bağlı: 1 adet yumurta sarısı (daha pürüzsüz kıvam için)

Yapılışı

  • Orta boy bir tencereye sütü ve şekeri alın, ocağa koyun. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
  • Süt kaynamaya başladığında, yavaş yavaş irmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin. Orta ateşte, irmikler pişene ve muhallebi kıvamı alana kadar yaklaşık 10-15 dakika karıştırmaya devam edin.
  • İrmikler piştikten sonra ocağın altını kısın, tereyağını ve vanilini ekleyip karıştırın. İsteğe bağlı olarak yumurta sarısını ekleyip hızlıca çırparak kıvamı daha pürüzsüz hale getirebilirsiniz. 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.
  • Tatlıyı, ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra, midye şekli vermek için ıslattığınız ellerinizle veya kaşıkla küçük parçalar alıp yuvarlayarak şekillendirin. Dilerseniz özel midye kalıpları da kullanabilirsiniz.
  • Hindistan cevizine bulayarak servis tabağına dizin. Bu aşamada, tatlıyı buzdolabında 1-2 saat soğutursanız daha lezzetli olur.
  • Soğuk olarak servis yapın, üzerine tarçın serperek süsleyebilirsiniz.

Püf Noktaları

  • İrmiği sürekli karıştırarak pişirin, yoksa topaklanabilir ve tatlı istenmeyen bir kıvam alır.
  • Tatlıyı şekillendirirken ellerinizi ıslatın, bu yapışmayı önler ve düzgün şekil almasını sağlar.
  • Soğutma süresi tatlıyı daha lezzetli hale getirir, en az 1 saat buzdolabında bekletin.
  • Hindistan cevizi yerine fındık, ceviz veya Antep fıstığı kullanarak farklı lezzetler deneyebilirsiniz.

Sonuç

Midye tatlısı, kolay malzemelerle hazırlanan, hafif ve doyurucu bir tatlı seçeneğidir. Misafirlerinize veya ailenize sunmak için ideal olan bu tarifi, deneyerek keyifle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;