Limonlu İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tereyağı
- 1 adet limonun kabuğu (rendelenmiş)
- 1 adet limonun suyu
- İsteğe bağlı: dövülmüş ceviz veya fıstık
Yapılışı:
- İlk olarak, bir tencerede su, süt ve şekeri karıştırıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve ılık kalmasını sağlayın.
- Başka bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını alıp eritin. Üzerine irmiği ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik, hafifçe pembeleşip kokusu çıkana kadar yaklaşık 10-15 dakika kavurma işlemini sürdürün.
- İrmik iyice kavrulduktan sonra, ılık şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Dikkatli olun, sıçrayabilir. Karıştırarak şerbetin irmiği çekmesini sağlayın.
- Şerbet çekildiğinde, rendelenmiş limon kabuğunu ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Kısık ateşte, helva kıvam alana kadar 5-10 dakika daha pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra, isteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz veya fıstık ekleyip karıştırın.
- Helvayı servis kaselerine paylaştırın ve ılık veya soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun!
Not: İrmiği iyice kavurmak, helvanın lezzetli olmasını sağlar. Limon kabuğunu rendelerken, sadece sarı kısmını kullanmaya özen gösterin; beyaz kısım acılık verebilir. |