Limon sosuyla tatlandırılmış irmik tatlısı nasıl yapılır?

Ferahlatıcı limon dokunuşuyla klasik bir tatlıya modern bir yorum getiren bu tarif, hem göze hem damağa hitap ediyor. İrmiğin sütlü dokusunu limonun canlı aromasıyla buluşturan bu hafif tatlı, yaz günleri için ideal bir seçim olacak.

22 Kasım 2025

Limon Sosuyla Tatlandırılmış İrmik Tatlısı Tarifi


Malzemeler (6-8 Kişilik):

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 limonun kabuğu (rendelenmiş)

Limon Sosu İçin:


  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 limonun suyu
  • 1 çay kaşığı nişasta (isteğe bağlı, kıvam için)

Yapılışı:


1. İrmik Tatlısının Hazırlanışı:

  • Geniş bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
  • İrmiği ekleyip, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar yaklaşık 5-7 dakika kavurma işlemini sürdürün.
  • Yavaş yavaş sütü ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
  • Toz şekeri ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip, muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
  • Kıvam alınca vanilyayı ekleyip, 1-2 dakika daha karıştırarak ocaktan alın.
  • Hazırladığınız tatlıyı ıslattığınız bir kalıba dökün ve üzerini düzeltin. Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat bekletin.

2. Limon Sosunun Hazırlanışı:

  • Küçük bir tencereye su, toz şeker ve limon suyunu ekleyin.
  • Orta ateşte kaynamaya bırakın, şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak, nişastayı bir çorba kaşığı suyla açıp, kaynayan şerbetin içine yavaşça ekleyin. Kıvam alana kadar 2-3 dakika daha pişirin.
  • Sosu ocaktan alıp, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

3. Servis:

  • Buzdolabında soğuyan irmik tatlısını kalıptan çıkarın ve dilimleyin.
  • Üzerine hazırladığınız limon sosunu gezdirerek servis yapın.
  • İsteğe bağlı olarak rendelenmiş limon kabuğu veya nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • İrmiği iyice kavurmak, tatlıya hoş bir aroma katacaktır.
  • Limon kabuğunu rendelerken, beyaz kısmına gelmemeye özen gösterin; acı bir tat verebilir.
  • Limon sosunu, tatlı tamamen soğuduktan sonra eklemek daha iyi sonuç verir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;