Kesmeli irmik tatlısı nasıl yapılır, pratik tarifi nedir?

Türk mutfağının en sevilen pratik tatlılarından kesmeli irmik tatlısının sade malzemelerle hazırlanan bu tarifi, hem göz dolduran hem de damaklarda iz bırakan bir lezzet sunuyor. İrmiğin altın rengiyle kavrularak başlayan bu serüven, mis kokulu şerbetiyle buluştuğunda ortaya çıkan dengeli tat, her kesimden tatlı severin beğenisini kazanacak nitelikte.

22 Kasım 2025

Kesmeli İrmik Tatlısı: Pratik ve Lezzetli Tarif


Kesmeli irmik tatlısı, Türk mutfağının sevilen, hafif ve kolay yapılan tatlılarından biridir. İrmiğin kıvamı ve şerbetin tatlılığı ile mükemmel bir uyum yakalar. İşte, evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz kesmeli irmik tatlısı tarifi:

Malzemeler (6-8 Kişilik):

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ veya 100 gram tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üzeri için: Hindistan cevizi, tarçın veya dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Şerbeti İçin:


  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu (şekerin kristalleşmesini önlemek için)

Yapılışı:

  1. Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bir tencereye su ve şekeri alarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatın, ardından limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  2. Tatlı için, derin bir tencerede sıvı yağ veya tereyağını eritin. İrmiği ekleyip orta ateşte, rengi hafif dönünceye kadar kavurun (yaklaşık 5-7 dakika).
  3. Kavrulan irmiğe süt, su ve toz şekeri ekleyin. Sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin (yaklaşık 10 dakika).
  4. Kıvam alınca ocaktan alın, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın.
  5. Karışımı yağlanmış bir borcama veya tepsiye dökün, üzerini düzeltin. Bıçakla kare veya baklava dilimi şeklinde kesikler atın.
  6. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  7. Fırından çıkan sıcak tatlıyı, soğumuş şerbetin üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin (yaklaşık 15-20 dakika).
  8. Şerbetini çektikten sonra üzerine hindistan cevizi, tarçın veya dövülmüş ceviz serperek servis edin. Soğuk veya ılık olarak tüketebilirsiniz.

Pratik İpuçları:

  • İrmiği iyice kavurmak, tatlıya daha hoş bir aroma katacaktır.
  • Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması, şerbetin daha iyi emilmesini sağlar.
  • Daha hafif bir tatlı isterseniz şeker miktarını azaltabilirsiniz.
  • Servis öncesi buzdolabında soğutarak da sunabilirsiniz.

Bu pratik tarifle, misafirlerinize veya ailenize lezzetli bir kesmeli irmik tatlısı hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;