Kavurmalı İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Dövülmüş ceviz veya fındık (üzeri için)
- Tarçın (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tavaya sıvı yağı ve tereyağını alarak kızdırın.
- İrmiği ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar yaklaşık 10-15 dakika kavurma işlemine devam edin.
- Ayrı bir tencerede su, süt ve şekeri kaynatın.
- Kaynayan şerbeti, kavrulan irmiğe yavaş yavaş ekleyin ve hızlıca karıştırın. Bu sırada irmik sıvıyı çekip topaklanabilir, bu yüzden sürekli karıştırmak önemlidir.
- İrmik şerbeti çekip kıvam alınca vanilya ve kabartma tozunu ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.
- Tatlıyı ateşten alıp, ısıya dayanıklı bir borcama veya tepsiye dökün ve üzerini düzeltin.
- Üzerine dövülmüş ceviz veya fındık serpiştirin.
- Ilındıktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
- Servis yapmadan önce üzerine tarçın serperek dilimleyin.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak, tatlıya hoş bir aroma ve kıvam verir, bu yüzden karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Şerbeti eklerken yavaş yavaş dökün ve hızlıca karıştırarak topaklanmayı önleyin.
- Dinlendirme süresi, tatlının daha lezzetli ve kolay kesilmesini sağlar.
- İsteğe bağlı olarak, şerbet miktarını azaltıp arttırarak kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Not: Bu tatlı, sade veya cevizli olarak servis edilebilir. Soğuk tüketilmesi önerilir. Afiyet olsun!
|