Karamelli irmik tatlısı nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Lezzetli bir irmik tatlısını karamel sosla buluşturan bu tarif, hem göze hem damağa hitap ediyor. Basit malzemelerle hazırlanan tatlı, krem şanti veya tereyağı seçeneğiyle farklı dokular sunarken, ceviz eklenerek de zenginleştirilebiliyor. Soğuk servis edilen bu nefis tatlı, özel günlerde veya çay saatlerinde tercih edilebilecek bir lezzet şöleni vaat ediyor.

22 Kasım 2025

Karamelli İrmik Tatlısı Tarifi


Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti (veya 2 yemek kaşığı tereyağı)
  • Yarım su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)

Karamel Sosu İçin:


  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı sıcak su

Yapılışı:


1. Karemeli Hazırlama:

  • Orta boy bir tencereye 1 su bardağı toz şekeri alın. Orta ateşte, sürekli karıştırarak şekerin erimesini ve karamel rengini almasını sağlayın.
  • Şeker tamamen eriyip amber rengini aldığında, 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin ve karıştırın.
  • Ardından yarım su bardağı sıcak suyu yavaşça ekleyin (dikkatli olun, sıçrayabilir). Karıştırarak kıvam almasını sağlayın ve ocaktan alıp kenara ayırın.

2. Tatlı Hazırlama:

  • Derin bir tencereye 1 su bardağı irmik ve 1 çay bardağı sıvı yağı alın. Orta ateşte, irmik pembeleşene ve hoş bir koku yayılana kadar kavurun (yaklaşık 5-7 dakika).
  • İrmik kavrulduktan sonra, 1 su bardağı toz şekeri ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın.
  • Ardından, 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı suyu yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
  • Tatlı kıvam alıp göz göz olana ve tencerenin kenarından ayrılmaya başlayana kadar pişirin (yaklaşık 10-12 dakika).
  • Ocaktan almadan hemen önce 1 paket vanilyayı ekleyip karıştırın, sonra ocaktan alın.
  • İsteğe bağlı olarak, 1 paket krem şantiyi (veya 2 yemek kaşığı tereyağını) ekleyip karıştırarak tatlıyı daha pürüzsüz hale getirin.

3. Şekillendirme ve Servis:

  • Hazırladığınız karamel sosunu, servis yapacağınız kabın tabanına dökün ve eşit şekilde yayın.
  • Üzerine, pişirdiğiniz irmik tatlısını ekleyin ve düzeltin.
  • İsterseniz üzerine yarım su bardağı ceviz içi serpebilirsiniz.
  • Tatlıyı oda sıcaklığında soğumaya bırakın, ardından buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
  • Servis yapmadan önce, ters çevirip karamelin üstte kalmasını sağlayarak dilimleyin.

Not: Krem şanti yerine tereyağı kullanırsanız, tatlı daha yoğun ve klasik bir kıvam alır. Karamel yaparken şekeri yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;