Karamelli İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı karamel sos (hazır veya ev yapımı)
Karamel Sos İçin (Ev Yapımı):
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı sıcak süt
Yapılışı:
- Önce karamel sosu hazırlayın. Bunun için bir tavada toz şekeri orta ateşte eriyip karamel rengini alana kadar karıştırın.
- Şeker eridikten sonra tereyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Yavaşça sıcak sütü ekleyin (dikkatli olun, sıçrayabilir) ve kıvam alana kadar karıştırın. Sos kıvamına geldiğinde ocaktan alıp kenara koyun.
- Başka bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını eritin. İrmiği ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 10-15 dakika).
- Ayrı bir kapta süt, su ve toz şekeri karıştırın. Bu karışımı kaynamaya başlayıncaya kadar ısıtın.
- Kavrulan irmiğin üzerine sıcak şerbeti yavaşça ekleyin (dikkatli olun, sıçrayabilir). Karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
- Ocaktan almadan önce vanilyayı ekleyip karıştırın.
- Helvayı ocaktan aldıktan sonra üzerine hazırladığınız karamel sosu gezdirin veya helvanın içine bir kısmını karıştırın.
- Helvayı kaselere veya bir servis tabağına alın, üzerini kalan karamel sos ve isteğe bağlı ceviz veya fındık ile süsleyin.
- Ilık veya soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun!
Not: Karamel sosu hazır alarak da kullanabilirsiniz, bu durumda sadece helvayı pişirip üzerine sosu ekleyebilirsiniz. İrmiği iyice kavurmak, helvanın kıvamı için önemlidir.
|