İrmikli muhallebili kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

Lezzetli bir tel kadayıfın çıtır dokusu, irmikli muhallebinin pürüzsüz kıvamı ve şerbetin tatlı dengesiyle buluştuğu nefis bir tatlı deneyimi. Her katmanı ayrı bir özenle hazırlanan bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezi olmaya aday.

22 Kasım 2025

İrmikli Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi


Malzemeler:

  • 1 paket tel kadayıf (400 gram)
  • 200 gram tereyağı (eritilmiş)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık

Muhallebisi İçin:


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Şerbeti İçin:


  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

1. Kadayıfın Hazırlanması:

  • Tel kadayıfı elinizle ufalayarak geniş bir kaba alın.
  • Eritilmiş tereyağını kadayıfın üzerine gezdirerek dökün ve iyice karıştırın, yağın kadayıfa eşit şekilde dağılmasını sağlayın.
  • Yağlanmış kadayıfın yarısını, yağlanmış orta boy bir fırın tepsisine veya borcama yayın, elinizle hafifçe bastırarak düzleştirin.
  • Üzerine dövülmüş ceviz veya fındığı serpiştirin.
  • Kalan kadayıfı üzerine yayarak kapatın ve tekrar elinizle hafifçe bastırın.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, altı üstü kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

2. Muhallebinin Hazırlanması:

  • Orta boy bir tencerede süt, toz şeker ve irmiği karıştırın.
  • Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin, kaynamaya başlayınca 8-10 dakika daha karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
  • Muhallebi kıvam aldığında ocaktan alın, tereyağı ve vanilyayı ekleyip karıştırarak eritin.
  • Muhallebiyi bir kenarda ılımaya bırakın.

3. Şerbetin Hazırlanması:

  • Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatın, kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatıp kıvam almasını sağlayın.
  • Ocaktan almadan hemen önce birkaç damla limon suyu ekleyin, şerbeti soğumaya bırakın.

4. Birleştirme ve Servis:

  • Fırından çıkan sıcak kadayıfın üzerine, ılık şerbeti yavaşça ve eşit şekilde dökün.
  • Şerbeti çekmesi için 10-15 dakika bekletin.
  • Ardından, ılık muhallebiyi kadayıfın üzerine spatula veya kaşıkla düzgünce yayın.
  • Tatlıyı oda sıcaklığında soğumaya bırakın, daha sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
  • Servis yapmadan önce dilimleyin, isteğe bağlı olarak tarçın serperek veya dondurma ile süsleyerek servis edin.

İpucu: Kadayıfın çıtır kalması için şerbetin soğuk, kadayıfın sıcak olmasına dikkat edin. Muhallebiyi sıcak kadayıfın üzerine hemen yaymak istemiyorsanız, önce şerbeti döküp biraz bekleyin, ardından muhallebiyi ekleyin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;