Hurmalı İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 250 gr hurma (çekirdekleri çıkarılmış)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Üzeri için: Hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- Hurmaları küçük küçük doğrayın veya rondodan geçirerek püre haline getirin.
- Geniş bir tencereye irmiği alarak orta ateşte, rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavurun.
- Ayrı bir kapta süt, su, sıvı yağ ve toz şekeri karıştırın.
- Kavrulan irmiğin üzerine sıvı karışımı yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
- İrmik kıvam alıp göz göz olmaya başlayınca doğranmış hurmaları, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak pişirin.
- Tatlıyı ateşten alın ve ılımaya bırakın.
- Ilıyan tatlıyı yağlanmış küçük kâselere veya bir tepsiye dökerek elinizle veya bir kaşıkla düzeltin.
- Tamamen soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
- Servis yapmadan önce üzerini Hindistan cevizi veya dövülmüş cevizle süsleyin.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak, tatlıya kıvam ve lezzet verir.
- Hurmaları püre haline getirirseniz, tatlı daha yumuşak olur.
- Soğuk servis yapmak, tatlıyı daha ferah hissettirir.
Not: İsteğe bağlı olarak tarçın veya ceviz içi de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
|