Hafif irmik helvası tarifi nasıl hazırlanır?

Lezzetli ve pratik bir tatlı arayanlar için nefis bir irmik helvası tarifi. Az malzemeyle hazırlanan bu helva, sütlü şerbeti sayesinde klasik tariflerden daha hafif bir dokunuşa sahip. İrmiğin altın rengini alana kadar kavrulması ve şerbetle buluşmasıyla ortaya çıkan bu enfes tatlı, sıcak ya da ılık olarak servis edilebiliyor.

21 Kasım 2025

Hafif İrmik Helvası Tarifi


Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı lezzet için)
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • İsteğe bağlı: Çam fıstığı, kuş üzümü veya tarçın

Hazırlanışı:


1. Şerbetin Hazırlanması:


  • Bir tencerede su, süt ve toz şekeri karıştırın.
  • Orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Vanilya özütünü ekleyip karıştırın ve şerbeti bir kenarda bekletin.

2. İrmiğin Kavrulması:

  • Geniş bir tavada sıvı yağı ve tereyağını eritin.
  • İrmiği ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik, hafifçe altın rengi alana ve hoş bir koku yayana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 10-15 dakika).
  • İsteğe bağlı olarak, çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyip 1-2 dakika daha kavurabilirsiniz.

3. Helvanın Pişirilmesi:

  • Kavrulan irmiğin üzerine, önceden hazırladığınız sıcak şerbeti yavaşça ve dikkatlice ekleyin (sıçrama olabilir, dikkatli olun).
  • Şerbeti ekledikten sonra hızlıca karıştırın ve ocağın altını kısık ateşe getirin.
  • Helva, şerbeti çekip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 5-10 dakika).

4. Dinlendirme ve Servis:

  • Helvayı ocaktan alın ve bir kapakla tencereyi kapatıp 10-15 dakika dinlendirin.
  • Dinlendikten sonra, bir kaşıkla karıştırarak hafifçe kabartın.
  • Servis kaselerine alıp üzerine tarçın serperek sıcak veya ılık olarak servis yapın.

İpuçları:

  • İrmiği iyice kavurmak, helvanın topaklanmamasını ve lezzetli olmasını sağlar.
  • Şerbeti irmiğe eklerken yavaş ve karıştırarak ekleyin, böylece topak oluşumunu önlersiniz.
  • Helvayı dinlendirdikten sonra karıştırmak, daha hafif bir kıvam elde etmenize yardımcı olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;