Fincan Tatlısı (İrmikli) Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti (veya 1 çay bardağı krema)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- İsteğe bağlı: Hindistan cevizi, ceviz veya fındık içi, tarçın
Yapılışı:
- 1. Tereyağını bir tencereye alın ve eritin. İrmiği ekleyip, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 5-7 dakika).
- 2. Süt ve suyu ekleyin, karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca şekeri ilave edip, kıvam alana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 10-12 dakika).
- 3. Ocaktan almadan önce vanilyayı ekleyip karıştırın, ardından ocaktan alın. Tatlıyı bir kenarda soğumaya bırakın.
- 4. Ayrı bir kapta krem şantiyi (veya kremayı) hazırlayın. Soğuyan irmikli karışıma ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- 5. Hazırladığınız karışımı fincanlara veya küçük kaselere paylaştırın. Üzerini düzleştirin.
- 6. Tatlıları buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin. Servis yapmadan önce isteğe bağlı olarak Hindistan cevizi, ceviz/fındık içi veya tarçın serperek süsleyin.
İpuçları:
- İrmiği iyice kavurursanız, tatlı daha lezzetli olur.
- Soğutma süresi tatlıların kıvamı için önemlidir; en az 2 saat buzdolabında bekletin.
- Krem şanti yerine sadece sütlü karışımı da kullanabilirsiniz, ancak krem şanti daha hafif ve kremalı bir doku sağlar.
|