Domatesli İrmik Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 adet orta boy domates (rendelenmiş veya küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1 adet küçük soğan (ince doğranmış)
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı, ezilmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)
- Servis için: ince kıyılmış maydanoz veya dereotu
Yapılışı:
- Tereyağını veya zeytinyağını bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtın.
- İnce doğranmış soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dakika kavurun.
- Sarımsağı ekleyip 1 dakika daha kavurun, ardından domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Rendelenmiş veya küp doğranmış domatesi tencereye ekleyin ve domatesler suyunu salıp biraz çekene kadar, yaklaşık 5 dakika pişirin.
- İrmiği tencereye ekleyin ve 2-3 dakika sürekli karıştırarak kavurun, bu sayede irmiğin topaklanmasını önlersiniz.
- Sıcak suyu veya tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyin, tuz, karabiber ve kuru naneyi ilave edip karıştırın.
- Çorbayı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısık seviyeye getirin ve irmikler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
- Çorba kıvam alınca, isteğe bağlı olarak limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın.
- Ocaktan alıp, ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ile süsleyerek sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Daha kremsi bir doku için pişirme sonunda bir kaşık krema ekleyebilirsiniz.
- Taze domates yerine 1 kutu küp doğranmış domates de kullanabilirsiniz.
- Çocuklar için baharatları azaltarak hazırlayabilirsiniz.
|