1 Buçuk Bardak İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ (veya 125 gram tereyağı)
- 1 paket vanilya (isteğe bağlı)
- Çekilmiş fıstık veya dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Öncelikle, bir tencerede su ve şekeri kaynatın. Şeker eriyip şerbet kıvamına gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Ayrı bir tavada sıvı yağı veya tereyağını eritin. Eridikten sonra irmiği ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik, hafifçe pembeleşene ve hoş bir koku yayana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 10-15 dakika).
- İrmik iyice kavrulduktan sonra, soğumuş şerbeti dikkatlice tavaya ekleyin. Şerbeti eklerken sıçramalara karşı dikkatli olun.
- Şerbeti ekledikten sonra helvayı sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. İrmik şerbeti çekip kıvam alana kadar karıştırma işlemine devam edin (yaklaşık 5-10 dakika).
- Kıvam alınca, isteğe bağlı olarak vanilya ve çekilmiş fıstık veya ceviz ekleyip karıştırın.
- Ocağın altını kapatın ve helvanın dinlenmesi için üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin.
- Dinlendikten sonra helvayı servis kaselerine alıp sıcak veya ılık olarak servis edin.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak, helvanın lezzetini artırır; ancak yakmamaya dikkat edin.
- Şerbeti soğuk eklemek, helvanın topaklanmasını önler.
- Dinlendirme süresi, helvanın kıvamının oturmasına yardımcı olur.
Not: Bu tarif, yaklaşık 4-6 kişilik bir servis için uygundur. İsteğe bağlı olarak tarçın veya kuru üzüm de ekleyebilirsiniz.
|