Tahinli İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı tahin
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
- 1 paket vanilya
- İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
- İlk olarak, bir tencereye su ve şekeri alarak şerbeti hazırlayın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın, kaynamaya başlayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Başka bir tavada sıvı yağı kızdırın, irmiği ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 10-15 dakika).
- Kavrulan irmiğin üzerine soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Dikkatli olun, sıçrayabilir. Karıştırmaya devam ederek irmiğin şerbeti çekmesini sağlayın.
- Şerbeti çeken irmiğe tahini ve vanilyayı (isteğe bağlı tarçını) ekleyip iyice karıştırın. Kısık ateşte 5 dakika daha pişirin.
- Ocağı kapatın, helvayı bir süre dinlendirin. Ardından servis kaselerine alarak ılık veya soğuk servis yapın.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak helvanın kıvamı için önemlidir, renk değiştirmesine dikkat edin.
- Şerbetin soğuk olması, helvanın topaklanmamasını sağlar.
- Tahini ekledikten sonra fazla karıştırmamak, helvanın yağının ayrılmaması için önemlidir.
Servis Önerisi:
- Üzerine antep fıstığı veya dövülmüş ceviz serperek sunabilirsiniz. Afiyet olsun!
|