Soğuk şerbetli irmik tatlısı nasıl yapılır?

Yaz sıcaklarında serinletici bir tatlı arayanlar için nefis bir irmik tatlısı tarifi. Sütlü irmik karışımının üzerine dökülen soğuk şerbet, bu geleneksel lezzete farklı bir dokunuş katıyor. Hindistan cevizi veya cevizle süslenen tatlı, hem göze hem damağa hitap ediyor.

22 Kasım 2025

Soğuk Şerbetli İrmik Tatlısı Tarifi


Malzemeler (6-8 Kişilik):

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 100 gram tereyağı
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay bardağı süt (kıvam için)

Şerbeti İçin:


  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin:


  • Hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz
  • Tarçın (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Şerbet Hazırlığı:

  • Şerbet malzemelerini (su, şeker ve limon suyu) bir tencereye alın.
  • Kaynamaya başlayınca 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
  • Şerbet soğumaya bırakılırken, tatlıyı hazırlamaya başlayın.

2. Tatlı Karışımını Hazırlama:

  • Geniş bir tencerede tereyağını eritin.
  • İrmiği ekleyip, sürekli karıştırarak kavurun. İrmik hafifçe renk değiştirene kadar (yaklaşık 5-7 dakika) kavurma işlemine devam edin.
  • 1 litre sütü yavaş yavaş ekleyin, topaklanmaması için hızlıca karıştırın.
  • Toz şekeri ilave edip, kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
  • Kıvamı koyulaşınca vanilini ekleyip, 1-2 dakika daha karıştırın.
  • Gerekirse kıvamı ayarlamak için 1 çay bardağı süt ekleyebilirsiniz.

3. Şekil Verme ve Soğutma:

  • Pişen tatlı karışımını, ıslattığınız bir kepçeyle yağlanmış bir tepsiye veya borcama dökün.
  • Üzerini düzleştirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Soğuyan tatlıyı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.

4. Şerbetleme İşlemi:

  • Soğumuş şerbeti, buzdolabından çıkardığınız tatlının üzerine gezdirerek dökün.
  • Şerbetin tatlı tarafından çekilmesi için 10-15 dakika bekleyin.

5. Servis:

  • Tatlıyı kare veya baklava dilimleri şeklinde kesin.
  • Üzerine hindistan cevizi, dövülmüş ceviz veya tarçın serperek servis yapın.

Püf Noktaları:

  • İrmiği iyice kavurmak, tatlıya hoş bir aroma katacaktır.
  • Şerbetin soğuk, tatlının da soğuk olması, şerbetin daha iyi çekilmesini sağlar.
  • İsteğe bağlı olarak tatlıya fıstık veya badem ekleyebilirsiniz.
  • Şerbet miktarını tatlı kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.

Soğuk şerbetli irmik tatlısı, yaz aylarında ferahlatıcı bir alternatiftir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;