Mısır İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı mısır irmiği
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tereyağı
- 1 paket vanilya
- Dilediğiniz kadar dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak, bir tencereye su, süt ve şekeri alarak şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbeti kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynatın. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Başka bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritin. Üzerine mısır irmiğini ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik, rengi dönüp hafifçe kokusu çıkana kadar yaklaşık 10-15 dakika kavurma işlemine devam edin.
- Kavrulan irmiğin üzerine, önceden hazırladığınız ve ılımış olan şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Bu aşamada karıştırmaya devam edin, aksi takdirde helva topaklanabilir.
- Helva, şerbeti çekip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Yaklaşık 5-10 dakika sonra ocaktan alın.
- Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın. İsterseniz dövülmüş ceviz veya fındık da ilave edebilirsiniz.
- Helvayı, servis edeceğiniz kaseye veya tepsiye alarak dinlendirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mısır irmiğini iyice kavurmak, helvanın lezzetini artırır.
- Şerbeti irmiğe eklerken yavaş ve karıştırarak eklemek topaklanmayı önler.
- Helvayı dinlendirdikten sonra servis etmek, kıvamının oturmasını sağlar.
Afiyet olsun! |