İrmikli Sulu Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince irmik
- 250 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı un
- 1 litre sıcak su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça (domates veya biber)
Hazırlanışı:
- Geniş bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, irmik, tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyip yoğurun.
- Yoğurma işlemine devam ederken yumurtayı ekleyip karıştırın.
- Harcın kıvam alması için unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan, yumuşak bir harç elde edene kadar yoğurun.
- Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak köfteleri şekillendirin.
- Bir tencerede sıvı yağı ısıtın, salçayı ekleyip kavurun.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan suya köfteleri tek tek ekleyin ve kapağını kapatıp orta ateşte 20-25 dakika pişirin.
- Köfteler piştikten sonra ocaktan alıp bir süre dinlendirin.
- Sıcak olarak servis yapın, yanında yoğurt veya salata ile tüketebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Köfte harcını fazla yoğurmamaya dikkat edin, aksi halde köfteler sertleşebilir.
- İrmiğin ince olması, köftelerin daha yumuşak olmasını sağlar.
- Köfteleri suya eklerken tencerenin kaynar olmasına özen gösterin.
- İsteğe bağlı olarak köfte harcına ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.
|