İrmikli sıkma köfte nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?

Lezzetli ve pratik bir meze alternatifi olan irmikli sıkma köfte, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle sofraları renklendiriyor. İrmik ve bulgurun mükemmel uyumu, çeşitli baharatlarla zenginleşerek soğuk olarak servis edilen bu nefis köfteleri öne çıkarıyor.

22 Kasım 2025

İrmikli Sıkma Köfte Tarifi


Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince irmik
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • Yarım su bardağı un (kıvam için)

Hazırlık Aşaması:


  • İnce bulguru derin bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika kadar şişmeye bırakın.
  • İrmiği ayrı bir kasede, üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip 10 dakika bekletin.

Yapılışı:


  • Şişen bulgurun suyunu süzün ve irmikle birlikte geniş bir karıştırma kabına alın.
  • Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, salçalar ve tüm baharatları ekleyip iyice karıştırın.
  • Kıyılmış maydanozu ilave edin, elinizle yoğurarak malzemelerin birbirine yedirilmesini sağlayın.
  • Kıvamı çok yumuşak olursa, yavaş yavaş un ekleyerek köftelerin şekil alabileceği bir kıvama getirin.
  • Hazırlanan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, avuç içinde yuvarlayıp hafifçe bastırarak köfte şekli verin.
  • Köfteleri servis tabağına dizin, dilerseniz marul, turp veya limon dilimleriyle süsleyerek soğuk olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Bulgur ve irmiğin iyice şişmesi için yeterli süre bekletin, aksi halde köfteler dağılabilir.
  • Soğanın acılığını almak için rendeledikten sonra suyunu sıkabilirsiniz.
  • Köfte karışımını dinlendirirseniz daha lezzetli olur; buzdolabında 30 dakika bekletebilirsiniz.
  • Kıvamı kontrol ederken unu azar azar ekleyin, aşırı un köftelerin sertleşmesine neden olabilir.

Servis Önerisi:

  • İrmikli sıkma köfteyi, nar ekşisi veya limon suyu gezdirerek, yeşillikler eşliğinde tüketebilirsiniz. Yanında ayran veya cacık ile servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;