İrmikli kısır nasıl yapılır, hangi malzemeler gerekir?
Geleneksel lezzetleri farklı malzemelerle buluşturan bir tarif: irmikten hazırlanan pratik kısır. Kavrulan irmiğin baharatlarla uyumu ve bol yeşilliklerle zenginleşen bu tarif, hem göz dolduran hem de damakta iz bırakan bir lezzet şöleni vaat ediyor.
İrmikli Kısır Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince irmik
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet büyük boy soğan
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane
- 4-5 adet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- 2 adet limon suyu
- Nar ekşisi (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak geniş bir tavaya zeytinyağını alın ve ince doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- İrmiği tavaya ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak irmikler hafif renk değiştirene kadar (yaklaşık 8-10 dakika) kavurun.
- Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu yavaş yavaş ekleyerek hızlıca karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp irmikler suyu çekene kadar 5 dakika pişirin.
- Ocaktan aldığınız kısırı soğumaya bırakın.
- Bu arada ince kıyılmış maydanoz, nane, taze soğan ve dereotunu hazırlayın.
- Soğuyan kısıra limon suyu ve ince kıyılmış yeşillikleri ekleyip elinizle iyice karıştırın.
- Servis tabağına alıp nar ekşisi ile süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak kısırın kıvamı için önemlidir.
- Yeşillikleri kısır soğuduktan sonra eklemek daha taze kalmalarını sağlar.
- Kısırı dinlendirdikten sonra servis yapmak lezzetini artırır.
|