Irmikli Ayva Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet orta boy ayva
- 1 su bardağı irmik
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 litre su
- 1 adet çubuk tarçın
- 4-5 adet karanfil
- Üzeri için: Dövülmüş ceviz veya antep fıstığı
Yapılışı:
- Ayvaları iyice yıkayıp, kabuklarını soyun. Ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini temizleyin. Dilimleyip, kararmamaları için limonlu suda bekletin.
- Bir tencereye su, toz şeker, çubuk tarçın ve karanfili ekleyip kaynatın. Şerbetiniz hazır olacak.
- Başka bir tencerede sıvı yağı kızdırın. İrmiği ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun.
- Hazırladığınız şerbeti, kavrulmuş irmiğe yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Kıvam alana kadar orta ateşte karıştırmaya devam edin.
- Ayva dilimlerini, irmikli karışımın üzerine dizin. Kısık ateşte, ayvalar yumuşayana kadar pişirin.
- Tatlıyı ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında birkaç saat dinlendirin.
- Servis yapmadan önce üzerine dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serperek süsleyin.
Püf Noktaları:
- Ayvaların kararmaması için limonlu suda bekletmek önemlidir.
- İrmiği iyice kavurursanız, tatlı daha lezzetli olur.
- Şerbeti irmiğe eklerken yavaş yavaş dökün ve topaklanmaması için sürekli karıştırın.
- Dinlendirilmiş tatlı, daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır.
Afiyet olsun! Bu tarifle, hem hafif hem de misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir tatlı hazırlayabilirsiniz. |