Haşhaş İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı haşhaş
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- Üzeri için: Hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- İlk olarak, bir tencereye süt, su, sıvı yağ ve şekeri alarak kaynamaya bırakın.
- Bu sırada, haşhaşı bir tavada kısık ateşte 2-3 dakika kavurun, kokusu çıkınca ocaktan alın.
- Kaynayan sıvı karışımın içine irmiği yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
- İrmik kıvam alıp göz göz olunca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Ilıyan irmikli karışıma kavrulmuş haşhaş, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın.
- Yağlanmış bir borcama veya kek kalıbına karışımı dökün ve üzerini düzeltin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Fırından çıkan tatlıyı oda sıcaklığında soğutun, dilimleyip hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz serperek servis yapın.
Not: İsterseniz şerbetli versiyonu için, 2 su bardağı su ve 1,5 su bardağı şekeri kaynatıp soğuttuktan sonra sıcak tatlıya dökebilirsiniz.
|