Cevizli İrmik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ceviz (iri parçalar halinde)
- Üzeri için: hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- İlk olarak, orta boy bir tencereye irmiği alın ve kısık ateşte, rengi dönüp kokusu çıkana kadar yaklaşık 5-7 dakika kavurun.
- İrmik kavrulduktan sonra üzerine süt, su, şeker ve sıvı yağı ekleyin. Karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte, karışım koyulaşıp tencere dibinden ayrılana kadar sürekli karıştırarak pişirin (yaklaşık 10-15 dakika).
- Pişen irmikli karışımı ocaktan alın, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın.
- Son olarak, iri parçalar halinde doğranmış cevizleri ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız karışımı, yağlanmış bir tepsiye veya borcama dökün, spatula ile üzerini düzleştirin.
- Tatlıyı oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
- Dinlenmiş tatlıyı dilimleyip, üzerini hindistan cevizi veya dövülmüş cevizle süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- İrmiği iyice kavurmak, tatlıya daha hoş bir koku ve lezzet katacaktır.
- Karışımı pişirirken sürekli karıştırmak, topaklanmayı önler ve pürüzsüz bir kıvam sağlar.
- Tatlıyı buzdolabında dinlendirmek, dilimlemesini kolaylaştırır ve daha lezzetli olmasını sağlar.
|