2 kişilik unlu irmik helvası nasıl yapılır?

Un ve irmiğin altın sarısı rengiyle göz dolduran, şerbetin enfes dokusuyla buluşan nefis bir tatlı hazırlamak için malzemeler hazır. İki kişilik ölçülerle sunulan bu unlu irmik helvası, kıvamı ve lezzetiyle sofraları şenlendirecek.

21 Kasım 2025

2 Kişilik Unlu İrmik Helvası Tarifi


Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek yağı)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı, lezzet için)
  • 1 çay kaşığı tarçın (servis için)
  • 1 avuç dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

Yapılışı:


  • Öncelikle, bir tencerede su ve şekeri karıştırarak şerbeti hazırlayın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın, ardından kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve şerbeti sıcak tutun.
  • Başka bir tavada sıvı yağı ve tereyağını eritin. Yağ ısınınca unu ekleyin ve kavurmaya başlayın. Unun rengi hafifçe dönüp kokusu çıkana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun (yaklaşık 3-4 dakika).
  • Un kavrulduktan sonra irmiği ekleyin ve unla birlikte karıştırarak kavurmaya devam edin. İrmik ve un, altın sarısı bir renk alıp hoş bir koku yayana kadar kavurun (yaklaşık 5-7 dakika). Karışımın yanmaması için ara sıra karıştırmayı unutmayın.
  • İrmik ve un iyice kavrulunca, önceden hazırladığınız sıcak şerbeti dikkatlice tavaya ekleyin. Şerbeti eklerken karışımın sıçramaması için yavaşça dökün ve hızlıca karıştırın.
  • Ocağın altını kısık ateşe getirin ve helvayı, suyunu çekip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 5-10 dakika). Helva, tavadan ayrılan bir kıvama gelince ocaktan alın.
  • Helvayı ocaktan aldıktan sonra, üzerine bir kapak kapatarak 10-15 dakika dinlendirin. Bu, helvanın kıvamının oturmasını sağlar.
  • Dinlendirdikten sonra, helvayı kaselere veya servis tabağına alın. Üzerine tarçın serperek ve isteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz veya fındık ekleyerek sıcak veya ılık servis yapın.

Püf Noktaları:


  • Un ve irmiği iyice kavurmak, helvanın topaklanmamasını ve lezzetli olmasını sağlar.
  • Şerbeti sıcak eklemek, helvanın kıvamının daha iyi olmasına yardımcı olur.
  • Helvayı dinlendirmek, tatların birbirine karışmasını ve yumuşak bir doku elde etmenizi sağlar.
  • İsteğe bağlı olarak, helvaya birkaç damla gül suyu ekleyerek farklı bir aroma katabilirsiniz.

Servis Önerisi:

  • Unlu irmik helvasını, sıcak bir içecek like çay veya Türk kahvesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;