15 kişilik irmik helvası nasıl yapılır? malzemeleri neler?
Kalabalık sofraların vazgeçilmez tatlısı irmik helvası, tereyağının aroması ve tarçınla buluştuğunda eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu nefis tatlı, tam 15 kişilik bir şölene yetecek kadar bol miktarda hazırlanıyor.
15 Kişilik İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram irmik
- 400 gram tereyağı (3 paket)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 litre süt
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (üzeri için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye tereyağını ve sıvı yağı alın, eritin.
- Yağ kızınca fıstıkları ekleyip hafifçe kavurun (fıstık kullanacaksanız).
- İrmiği ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya başlayın.
- İrmik rengi dönüp hafifçe kokusu çıkana kadar yaklaşık 15-20 dakika kavurun.
- Ayrı bir tencerede süt, şeker ve suyu kaynatın, şeker eriyince ocaktan alın.
- Kavrulan irmiğin üzerine yavaş yavaş sıcak şerbeti ekleyin, hızlıca karıştırın.
- Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika demlenmeye bırakın.
- Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin, ardından servis kaselerine paylaştırın.
- Üzerine tarçın serperek sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Not: İrmik helvasını kıvamının tam oturması için dinlendirmek önemlidir. Dilerseniz üzerine dövülmüş ceviz veya fındık da ekleyebilirsiniz.
|