10 kişilik irmik tatlısı tarifi nasıl hazırlanır?

Kalabalık sofraların şık lezzeti irmik tatlısı, tam kıvamında kavrulan irmiğin sütle buluşmasıyla hazırlanıyor. Soğuk şerbetin sıcak tatlıyla dansı, Hindistan cevizi veya cevizle tamamlanarak misafirlerinize sunabileceğiniz nefis bir tatlı alternatifi yaratıyor.

21 Kasım 2025

10 Kişilik İrmik Tatlısı Tarifi


Malzemeler:

  • 2 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı süt (üzeri için)
  • Hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz (servis için)

Şerbeti İçin:


  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:


  • Öncelikle şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri bir tencereye alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Bir tencereye sıvı yağı ve irmiği alıp orta ateşte, irmik pembeleşene ve hoş bir koku yayılana kadar kavurun (yaklaşık 10-12 dakika).
  • Kavrulan irmiğe sütü yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
  • Toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin. Kıvamı koyulaşana kadar pişirin (yaklaşık 5-7 dakika).
  • Ocaktan aldıktan sonra vanilya ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Yağlanmış bir tepsiye (yaklaşık 30x40 cm) tatlı karışımını dökün ve üzerini düzeltin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Tatlı fırından çıktıktan sonra 5 dakika bekleyin, ardından soğuk şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekmesi için oda sıcaklığında bekletin.
  • Tamamen soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Servis yapmadan önce üzerini Hindistan cevizi veya dövülmüş cevizle süsleyin.

Püf Noktaları:

  • İrmiği iyice kavurmak tatlıya lezzet verir, bu yüzden rengi değişene kadar karıştırmaya devam edin.
  • Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması önemlidir; bu sayede tatlı şerbeti daha iyi çeker.
  • Dinlendirme süresi tatlının kıvamı için önemlidir, en az 2 saat buzdolabında bekletin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
Vişneli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmik Helvası Sütsüz Nasıl Yapılır?
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri
;